Home widget top left

You can add widgets here from Admin->Appearance->Widgets

Blog
Reacties uitgeschakeld voor Lieve dieren – lekker vlees

Lieve dieren – lekker vlees

in Blog by Jolien Koole

iStock_000001802538_Large

Lieve dieren, lekker vlees’ was in 2007 de titel van een discussietafel op de werkconferentie van BGood, een project over de veehouderij en  nieuwe manieren om het contact met burgers en consumenten te versterken. Het gesprek daar aan tafel over de dubbele moraal ten aanzien van vlees, riep herinneringen op aan mijn jeugd bij ons op de boerderij.

Vroeger werden de kippen die geen eieren meer legden, door mijn vader persoonlijk geslacht. Na het afhakken van de kop liet hij ze steevast even rondrennen, ter vermaak van ons kinderen. Reuze grappig vonden we dat. Wij mochten ze dan vervolgens vangen, waarna mijn vader de kippen aan de hals opbond en ze ‘de jas uitdeed’. Hij sneed voorzichtig de huid los van de spieren en na een beginnetje te hebben gemaakt trok hij in een beweging het hele verenkleed met huid en al naar beneden. Daarna sneed hij de buik open en verwijderde de organen. Even met de waterstraal afspoelen en klaar waren ze om naar mijn moeder gebracht te worden voor de verdere bereiding.

Nog ouder is de herinnering aan het varken dat omgekeerd en met de buik opengesneden aan de ladder hing. De geur van het afgebrande haar staat me nog het meest bij. Er kwam een slager aan huis en in de keuken was het een drukte vanjewelste. Gehakt draaien, hoofdkaas maken, darmen vullen met worst en verder heel veel lappen vlees. Het was allemaal heel vanzelfsprekend en ik stelde als kind nooit vragen over de herkomst van het voedsel. Aardappelen, groente en vlees, het groeide om ons heen.

In deze herinneringen gaat het over dieren die van functie veranderen: ze waren  producenten van eieren of in mijn ogen een gewoon onderdeel van de veestapel, ze werden ons vlees. De meeste mensen eten niet hun kat, het eigen paard, de cavia’s. Nee, we eten de beesten die daar speciaal voor gefokt zijn of de afdankertjes uit de melkveehouderij. Of we eten helemaal geen vlees meer. We koppelen de functies van dieren los.

De Zeeuwse kunstenares Tinkebell heeft deze dubbele moraal aan de orde willen stellen toen ze in 2004 haar kat doodde en daar een tas van maakte. Een redelijk weerzinwekkend experiment, maar ze slaat wat mij betreft wel de spijker op zijn kop. We maken een tweedeling in de dierenpopulatie: dieren voor vleesproductie en dieren om van te houden. Lieve dieren en lekker vlees zijn voor de meeste mensen onverenigbaar. Een scheiding van dieren om op te eten en dieren om van te houden is dus blijkbaar noodzakelijk om ze te kunnen doden en opeten.

Eén dag in de week vegetarisch eten is natuurlijk geen uitweg uit deze hypocrisie. Volgens René Gude, denker des Vaderlands in Trouw 17-05-2013, kun je er wel blij van worden: “Het is de moeite waard om te zoeken naar lepe manieren om onze eetgewoonten uit hun vaste spoor te tikken.” Minder vlees eten hoort daar volgens hem bij en daar ben ik het helemaal mee eens. We moeten heel bewust kijken wát voor vlees we eten en daarbij over onze eigen weerzin heen stappen dat we geen vlees willen eten van dieren die we hebben gekend of zelfs hebben vertroeteld. Want dat zouden juist wel eens de dieren kunnen zijn die het beste leven hebben gehad.

Comments are closed.